Nye utfordringer?

Etter å hatt en varm periode i noen dager har kuldegradene kommet over oss igjen, det medfører som regel at vann fryser til is, det rimer både her og der og ikke minst at det kan komme litt snø. Snøen har det ikke kommet så veldig mye av enda, de vinterglatte veiene har det også vært moderat av, men i dag har jeg mildt sagt vært på glattisen. Det var kuldegrader på mandag, det var saltet på hovedveiene og det var ingen problemer på sideveiene. Tørt og fint. Tirsdag var det på plussiden og det frøs derfor på litt, men fortsatt ingen problemer. I dag har det vært kaldere enn på lenge og jeg var derfor spent på hvordan føret ville være. Hovedveiene er saltet som vanlig, men det er ikke salt å spore enten ned til Papperhavn, Bukta eller til Ed for den saks skyld. Men det har bare vært flekkvis glatt på Vesterøy i dag.

Historien var derimot en annen når jeg skulle ned til Ed på Kirkeøy på siste tur. Der var store deler av den siste strekningen før vi snur dekket av is. Jeg var derfor veldig spent på hvordan returen opp noen av bakkene ville gå. Når jeg slapp av elevene stoppet jeg selvfølgelig også litt strategisk. Kanskje noen meter fra der jeg vanligvis pleier å stoppe, men heller det enn å få problemer med å komme i gang igjen. Det er ikke særlig kult å stå og bare spinne med bussen og måtte rygge bakover for å få feste og ta fart igjen. Nesten helt nede der vi snur på Ed testet jeg føret med å bremse litt hardt på bremsen, det resulterte selvfølgelig i at jeg begynte å skli og så også at bakparten på bussen begynte å logre litt. Det var derfor tryggest å ta det veldig pent resten av veien. På vei tilbake fra Ed tok jeg det veldig pent, samtidig som man også må ha litt fart for å komme opp bakkene. Skrekkscenarioet er selvfølgelig at man tar i litt for mye og begynner å skli eller at man møter en bil i en bakke. Men jeg møtte heldigvis ikke noen på de værste stedene og klarte fint å komme meg tilbake til hovedveien igjen. Nå skal jeg ikke ned til Ed før på fredag.

Ellers går det sin vante gang på Vesterøy, med skift 51 den ene uka, 52 den andre uka og 855 den tredje uka. Denne uka har jeg 855, med unntak av i morgen hvor jeg kjører 51. Neste uke som vi har julaften på torsdag med skolefri, skal jeg kjøre skift 51, det vil i praksis si at jeg begynner kl 5.30 og er ferdig kl 14.00. Vanligvis er dette skiftet fra kl 6.50 til kl 15.35, men pga skolefri må man kjøre et par turer før skiftstart fra 855 som ellers er et rent skoleskift. Etter kl 14.00 kjører man vanligvis skolebuss, men det er jo fint lite nødvendig når skolene har fri. På julaften er jeg egentlig satt opp med kjøring på min egen skiftplan, men siden jeg sitter og kjører på Vesterøy for tiden, slipper jeg unna. Ikke akkurat lei meg for det, noen fordeler må man jo ha! I romjula skal jeg kjøre skift 52, og det vil faktisk si at jeg har fri på mandag og må jobbe tirsdag og onsdag bare. Nyttårsaften har jeg igjen fri.

Jeg må innrømme at det skal bli utrolig deilig med noen ekstra fridager fremover nå! På julaften skal jeg opp til mamma og pappa på pinnekjøtt. Jeg vet ikke om det er en tradisjon blitt hos mamma og pappa, men det er ihvertfall ganske nytt. Det virker som om de varierer litt mellom skinkestek, ribbe og pinnekjøtt. Første juledag har Julie som jeg er onkel til bursdag, så da går jeg ut ifra at jeg skal i barnebursdag! Resten av jula har jeg ikke lagt noen planer, tar det som det kommer rett og slett.

En annen ting jeg hadde lyst til å skrive litt om, var at jeg søkte på en stilling som opplæringsansvarlig for 3 uker siden. Jeg var inne til en samtale/jobbintervju sist torsdag og ble faktisk tilbudt stillingen på fredag. Jeg må innrømme at ikke hadde regnet med å få denne stillingen, da jeg ikke har noen erfaring å vise til når det gjelder enten opplæring eller en lignende stilling. Men BorgBuss hadde tydeligvis tro på meg og ville derfor tilby meg stillingen som opplæringsansvarlig for hele BorgBuss. Det skulle også skisseres en felles mal for hvordan opplæringen skulle foregå i begge avdelinger (Fredrikstad og Sarpsborg). Jeg kan ikke erindre at det var nevnt i utlysningen av stillingen. I tillegg var det «bare» snakk om en 20% stilling. Jeg syntes derfor det kunne være spennende å drive med noe annet i tillegg til selve busskjøringen. Men etter at mer eller mindre alle detaljene om stillingen kom frem, må jeg innrømme at det ble et mye større ansvarsområde og ikke minst utstrekning av stillingen (mer enn 20%, nærmere 100% etterhvert fikk jeg inntrykk av). Som en totalvurdering takket jeg derfor for tilliten de hadde vist ved å tilby meg stillingen, men jeg valgte i denne omgang å takke nei. Jeg takket nei fordi jeg synes at ansvaret var større og utstrekningen av stillingen var større enn jeg hadde blitt forespeilet. I tillegg tjener jeg like mye, kanskje mer, med å være bussjåfør. Så da fortsetter jeg å kjøre buss, rett og slett.

Siden jeg den senere tid har tatt bilder av nye klær, sko og hvordan jeg har gått kledd, har jeg i dag også tatt noen bilder av hvordan jeg går kledd på jobben. Det er jo tross alt ganske stor del av hverdagen min. Det er fint lite variasjon å finne i så måte, siden vi har en uniform vi skal bruke. Det eneste jeg varierer med er at jeg bruker en ullgenser utenpå skjorta når det er kjølig/kaldt, en vest ellers i året og på de aller varmeste dagene er det kun skjorte som gjelder. Slips derimot bruker jeg året rundt. Jeg har dog vurdert å kanskje prøve uten en periode, jeg har tydeligvis veldig "sart» hud på halsen, noe som gjør at den alltid blir irritert når jeg går med skjorte etter at jeg har barbert meg. Noe som er både ubehagelig og irriterende. Det er ikke særlig pent heller, for å være ærlig. Men inntil videre bruker jeg fortsatt slips. Har prøvd å unngå problemet med å ta barberingen på fredag eller lørdag istedenfor søndag kveld, slik at jeg får et par dager uten skjorte når jeg er nybarbert.

Uniformsjakka mi bruker jeg aldri, men når det er kjølig eller litt kaldt bruker jeg som regel en fleecejakke, men den brukes bare til og fra jobb. Når det er veldig kaldt, er det allværsjakka som gjelder. Den er varm og god, men unødvendig varm og svær å drasse på når det ikke er kaldt nok. Utover det kan jeg selvfølgelig variere med hvilken klokke og sko jeg bruker. Men det vet dere jo «alt» om fra før. Men dere legger sikkert fort merke til at uniformsbuksa er altfor stor til meg. De er sydd etter mål som ble tatt for 2-3 år siden, og da veide jeg som kjent ganske mye mer enn jeg gjør i dag. I tillegg er de altfor lange på beina. Jeg skal få ny uniform til sommeren, da skal jeg sørge for å få tatt nye mål, slik at jeg får en uniform som passer litt bedre enn den jeg har i dag!

Hvis det er noen som lurer på hvordan bussen jeg har brukt i dag (buss #131) har klart å bli så møkkete som man ser på bildene, så er det fordi den bare er innom anlegget for vask annenhver dag, men når den var inne for vask i går, var det noe feil med vaskehallen. Så når den blir kjørt i vaskehallen i morgen er det 4 dager siden sist! Buss #122 er den siste vi har igjen av den busstypen, de andre (#121, 123, 124, 125, 126 og 128) har blitt skrotet alle sammen. Den bussen kjørte jeg på et ekstra skift på overtid forrige mandag i byen. Det er forøvrig meldt kuldegrader så det holder fremover, på lørdag har det også blitt meldt snø. Får  vi hvit jul i år mon tro? Det hadde jo uten tvil vært hyggelig. Såvidt meg bekjent begynner det å bli en stund siden vi hadde en skikkelig hvit jul nå? Nå kan jeg selvfølgelig ha glemt det bort oppi det grå og kjedelige været men.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/12/16/nye-utfordringer/

6 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • mats16 desember, 2009 kl 21:03

  hehe, er kaldt på jobben om dagen ja, men men, Personlig synes jeg det er artig å leke litt med sprinteren, men sjønner godt at du ikke vil seile rundt med en diger buss akkurat.

  • kak16 desember, 2009 kl 21:08
   Forfatter

  Hvis jeg ikke hadde hatt passasjerer ombord og ikke måtte stå til ansvar for konsekvensene, så hadde det sikkert vært gøy. Men slike forutsetninger er vanskelig å få til gett! 😉

 1. Hm. Det vekker et interessant spørsmål: Er det mulig å gjøre en lang breisladd med en buss? Gjetter på at de nye har for mye elektronikk til at det man får holdt hjula i gang, men de eldre kanskje?

  • mats16 desember, 2009 kl 23:05

  tja, du kan sladde med scania tippbilene våre, og jeg har sett en skolebuss i sladd som kom fra greåker i fjor vinter, men den er jo såpas lang at hvor lett det er, og hvor mye plass det krever er en annen sak:D

  • Robban17 desember, 2009 kl 13:10

  En gammel buss skal vel kunne klare en sladd tro meg. Det har jeg opplevd med bussen fra der jeg bodde i Trondheim og inn til sentrum. Plutselig så kom enden på bussen og vi fikk en sladd uten like. Havne i snøfonna og der sto vi.

  Her ett bevis fra SA om at til og med leddbusser kan få sladd: http://www.sa.no/lokale_nyheter/article4189001.ece

  Men tviler på at nyere busser klarer det.

  • kak17 desember, 2009 kl 16:46
   Forfatter

  Det er ikke like mye elektronikk i de gamle bussene, men det er «høyere makter» som prøver å unngå det der også, men ikke i samme grad som på de nye bussene selvfølgelig.

  Tror også det ville vært lettere med en manuelt giret buss selvfølgelig. En automat vil gire i ett sett når turtallet blir for høyt/lavt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.