Tusenbröder

Det er vel ikke akkurat noen stor hemmelighet at jeg er veldig glad i svenske tv-serier, spesielt politikrim. Og det var i desember i fjor jeg snublet over den svenske serien Tusenbröder i hyllene i GMJ-butikken på Nordby i Sverige. Årsaken til at nettopp denne serien vakte min oppmerksomhet, var fordi Ola Rapace fra Wallander, Jakob Eklund som Johan Falk fra Noll Tolerans / Livvakterna / Den tredje vågen og Shanti Roney fra Talismanen / Hotet er med i serien. I tillegg virket historien som tv-serien skulle fortelle helt grei. Det gjorde selvfølgelig ikke noe at hver av de tre sesongene av serien bare kostet 99 svenske kroner.

«Första säsongen av dramaserien TUSENBRÖDER sändes vintern 2002 och blev en jättesuccé hos både kritiker och TV-publik. Mer än en miljon tittare föjde de fem avsnitten! Bakom det underhållande och nervpirrande TV-dramat står manusförfattaren LARS LUNDSTRÖM, regissören ERIK LEIJONBORG och en hel rad av Sveriges bästa skådespelare. Hoffa (Ola Rapace) drömmer om att bli en Svensson – och helst en lyckad sådan. För att förverkliga drömmen startar han en målerifirma tillsammans med barndomskompisarna Niklas (Shanti Roney) och Hamid (Danilo Bejarano). Hoffas pappa hjälper dem att komma igång och förser firman med jobb. Den första tiden arbetar de tre hårt och pengarna de tjänar spenderas på hem och familjer. Men när de slarvar med ett målerijobb, slutar Hoffas pappa att ge dem nya uppdrag. Snart kan de inte längre betala sina räkningar. Men Hamid har en idé – de tre börjar planera ett bankrån…» (sitat dvd)

Jeg velger å ikke sitere noe fra sesong 2 og 3, da det vil røpe for mye av hva som foregår i de forskjellige sesongene av Tusenbröder. Hvis man forventet seg noe ala Wallander eller å se en ny Johan Falk, blir man nok litt skuffet. Men det er kanskje ikke så merkelig å ha noen slike referanser når man er vant til å se disse skuespillerne i disse rollene. På samme måte som det er litt merkelig å se Mikael Persbrandt som noe annet enn Gunvald Larson i Beck-filmene. Dette skjedde ihvertfall for undertegnede i filmen Gangster.

Men jeg synes dette er en veldig bra tv-serie med gode skuespillerprestasjoner fra nevnte Ola Rapace, Jakob Eklund og Shanti Roney. Spesielt Jakob Eklund og Shanti Roney spiller roller du ikke har sett dem i fra før. Dette viser en gjeng, spesielt Ola Rapace som Hoffa som ønsker å bli en Medelsvensson og bli godtatt av sin vellykkede far. Hans bror later til alltid å ha vært vellykket og vært farens favoritt. Broren har sitt eget firma og gjør det veldig bra. Hoffa derimot sliter og prøver å starte opp sitt eget malefirma for å imponere sin far. Faren driver også ett malefirma. Både Hoffa, Niklas og Hamid har ingen store problemer med å klare malerjobben, det er derimot værre med regnskapsføringen og å betale regningene. Ingen av disse er noen akademikere og burde ærlig talt satt bort denne jobben til noen som har litt mer peiling. Men det er først når de tabber seg ut foran en av kundene at problemene baller på seg.

Dette resulterer i at Hoffas far mister en stor kunde og blir rasende. Den opphetede krangelen mellom Hoffa og hans far resulterer i at de ikke får noen flere oppdrag fra faren, og da begynner virkelig problemene å balle på seg. De får overhodet ingen oppdrag og det eneste store oppdraget de klarer å skaffe seg, viser seg å være en virkelig stor tabbe. Det er på dette tidspunktet at det virkelig begynner å gå galt for Hoffas Måleri. I steden for å gå til sin far for å trygle om hjelp eller å være ærlige og kaste inn håndklet, begynner gjengen å planlegge ett bankran. Dette var først en idè fra Hamid sin side, men Hoffa og Niklas er åpenbart såpass desperate etter å lykkes at de sluker dette rått.

Dette blir derfor en skildring av tre utrolig desperate personer som gjør enda mer desperate ting for å lykkes, dog på en uærlig måte. Jeg må ærlig innrømme at jeg irriterte meg grenseløst over hvor dum det går ann å bli når jeg så denne serien, spesielt første og andre sesong. Men hvis man klarer å ikke henge seg alt for mye opp i denne irritasjonen, er dette en veldig bra svensk serie! Bare det at den klarte å irritere meg så grenseløst som den gjorde, sier ganske mye om hvor engasjerende den faktisk er! I tillegg til å få kjøpt den i Sverige, kan den også kjøpes hos cdon.com!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/02/17/tusenbroder/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.