Uventede utgifter med mobilsvar

Jeg var en tur i Sverige sist helg og etter den turen fikk jeg meg en liten overraskelse på mobilregningen. Jeg vet selvfølgelig at det koster ganske mye å ringe og motta samtaler i utlandet, derfor prøver jeg å la dette være på ett minimum. Med mindre jeg faktisk må ringe, lar jeg rett og slett være. Nå har jeg riktignok ikke vært i utlandet over en lengre periode, så det har aldri vært noe problem å få til.

På lørdag ringte mobiltelefonen min, men jeg valgte å sende samtalen til mobilsvar. Både fordi jeg var opptatt med andre ting og fordi det koster 2,39 kroner per minutt. Å ringe hjem til Norge ville forøvrig ha kostet 3,59 kroner per minutt. Det er forøvrig ikke så lenge siden jeg oppdaget at det også kostet å motta MMS når man befinner seg i utlandet, nærmere bestemt 2,50 kroner per melding.

Det var i går at jeg så på mine «Påløpte kostnader» på Telenor sine «Mine sider» at det hadde påløpt kostnader når jeg var i Sverige. Jeg skjønte ikke med en gang hva det var for noe, men regnet med at det var relatert til den samtalen jeg hadde avvist og dermed sendt videre til mobilsvar. Jeg fikk selvfølgelig sms om at jeg hadde mottatt en melding på mobilsvar. Å motta sms er gratis når man er i utlandet.

For å få en avklaring på dette sendte jeg derfor en melding til Telenor kundeservice, og her er svaret:

Hei Ken-Arild,
og takk for henvendelsen.

Det stemmer at hvis du ringer opp MobilSvar fra utlandet, betaler du utenlandstaksten.
Dette gjelder også hvis noen legger igjen beskjed til deg når du er i utlandet.

Ønsker du å bestille en spesifisert utskrift, slik at du får en oversikt over hva du har blitt taksert for kan du kontakte vår kundeservice på telefon 09000.

Vi ønsker deg en riktig fin dag!

Med vennlig hilsen
[navn fjernet]
kundeansvarlig i Telenor kundeservice for mobil

Jeg finner overhodet ingen informasjon om dette i prislistene til Telenor, og det var derfor for meg helt utenkelig at man faktisk måtte betale for at noen legger igjen melding på mobilsvar når man befinner seg i utlandet. Men det må man tydeligvis. Og da blir dette selvfølgelig en dyrere affære jo lengre meldingen som blir lagt igjen på mobilsvar er. Skrekkeksempelet må være hvis noen ved ett uhell ringer deg med mobiltelefonen liggende i lomma uten tastelås og legger igjen f.eks en halvtime med «lommerusk». Hvis man befinner seg i Sverige vil det koste deg over 70 kroner.

På mine «Påløpte kostnader» er det en «Sverige» post på 3,59 kroner og en «Innkommende i Sverige» på 2,39 kroner. Mobilsvarmeldingen var forøvrig på 42 sekunder. Hvorfor jeg har blitt belastet med ett minutt både fra Norge til Sverige (i Sverige) og fra Sverige til Norge (i Sverige) aner jeg ikke. Men siden det tross alt bare er snakk om 5,98 kroner, gidder jeg ikke å bruke noe mer tid på å finne ut av dette.

Men jeg må innrømme at jeg synes det rett og slett er hårreisende at man må betale for at noen legger igjen en melding på mobilsvar. Selv om du befinner deg i utlandet, så er jo på ingen måte mobilsvar eller serverne til Telenor i utlandet. Det er jo der beskjeden legges igjen, ikke på din mobiltelefon. Enda mer hårreisende er det at det ikke står i utenlandsprisene til Telenor. Det står spesifisert at det koster 2,50 kroner å motta en MMS når man befinner seg i utlandet, men hvorfor står det ikke nevnt med ett ord at det koster å motta en melding på mobilsvar? Det kan i tillegg bli mye dyrere enn å motta en MMS!

En annen ting jeg synes er utrolig snodig på mine «Påløpte kostnader» er at det den 9. januar dukket opp 0,01 kroner for WAP/Internett. Den 27. til 28. januar har det dukket opp ytterligere 0,03 kroner for WAP/Internett. Det snodige er at jeg ikke bruker WAP eller Internett på min mobiltelefon. Og hvordan skal det være mulig å bruke og bli belastet henholdsvis 1 og 3 øre? Merkelige greier, men ekstremt små beløp da.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/29/uventede-utgifter-med-mobilsvar/

2 kommentarer

  • Odd Ivar29 januar, 2008 kl 19:22

  Tror at enkelte telefoner søker etter firmwareoppdateringer regelmessig, og det er muligens dette som er trafikken du ikke forstår noe av.

  • kak1 februar, 2008 kl 20:26
   Forfatter

  Nysgjerrig som jeg er, klarte jeg ikke å la være å svare på den siterte eposten fra Telenor. I dag kom svaret:

  Hei Ken-Arild!

  Vi har nå tatt dette videre til ansvarlige for Telenors internettsider, og vil takke deg for at du har gjort oss oppmerksom på dette.

  Som sagt, så kan du bestille spesifisert utskrift for å se hva postene på din faktura gjelder. Dette kan imidlertid ikke bestilles over e-post. Vi henviser deg til å ta kontakt med kundeservice 09000.

  Vi har nå kreditert deg kr 50 på din neste faktura for utgiftene du har hatt med Mobilsvar i utlandet. Håper dette er en god løsning for deg.

  Vi ønsker deg en riktig fin dag!

  Med vennlig hilsen
  [navn fjernet]
  kundeansvarlig i Telenor kundeservice for mobil

  Jeg hadde overhodet ikke sett for meg at jeg ville bli kreditert 50 kroner for dette, men jeg tar i mot med åpne armer. Det er forøvrig ikke første gang jeg har blitt kreditert 50 kroner når jeg har påpekt uregelmenterte påløpte kostnader hos Telenor.

  Jeg går nå ut ifra at Telenor kommer til å presisere at det faktisk koster penger å motta beskjeder på MobilSvar når man befinner seg i utlandet om ikke alt for lenge. Hvordan skulle det ta seg ut hvis det ble offentlig kjent at Telenor tar seg betalt for en ikke priset tjeneste?

  Når det gjelder 1 og 3 øre for WAP/Internett, lar jeg det bare ligge.

  God helg! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.