En natt ved Haviksanden med bobilen

På vei fra Lista flyplass tok jeg turen innom Kiwi Vanse for å handle litt. De hadde tilfeldigvis også bilvask i det samme bygget, både vaskemaskin og selvvask. Siden jeg hadde stått på Brekneholmen i stiv kuling var bobilen rimelig full av sjøsprøyt/saltvann. Vinduene var rimelig grå og “kjipe” å se ut av. I tillegg er det aldri feil å både få av saltvann og få vaska bobilen litt da! Først høytrykk med såpe, så høytrykk, litt gnikking for å få av insekter i front på bobilen før jeg fikk spylt av hele bobilen til slutt. Det var en vel investert 100-lapp må jeg si! I tillegg til at jeg fikk av alt saltvannet fikk jeg også av en del gammel møkk på bobilen. Selv om kanskje ikke jeg er den som har noen (store) problemer med å kjøre en bobil som er litt møkkete, så er det alltid fint å få den ren igjen!

Når jeg kom frem til Haviksanden, som jeg hadde sett i Bobilguiden, så ser jeg at det står et “Camping forbudt” skilt på toalettbygget på vei inn på parkeringen. Men det står ikke noe mer enn det. Så da tolket jeg det dithen at det var innafor å parkere og overnatte i bobilen, bare jeg ikke dro ut en masse greier av bobilen. Det stod forøvrig også noe som så ut som en ombygd varebil til bybobil på plassen når jeg kom. Den kjørte riktignok etter en liten stund igjen. Jeg forsøkte først å parkere i bakkant av parkeringen, jeg fikk bobilen i vater fra side til side, men det var ganske mye fall fremover i bobilen. Jeg gikk derfor en liten runde på parkeringsplassen og konkluderte med at det så bedre ut i første rekke på parkeringsplassen. Jeg parkerte derfor på den innerste plassen i første rekke. Jeg var også nøye med å være innenfor den oppmerkede plassen, i bakkant var det ingen strek å ta hensyn til. Da var bobilen nesten i perfekt vater. Den var i vater fra side til side men bittelitt fall fremover i bobilen. Men det må jeg si var innafor!

   

Klokka hadde rukket å bli 16.48 når jeg kom til Haviksanden, så da var det på tide å få i seg litt middag. Etter middagen gikk jeg meg en tur for å ta litt bilder. Og det er ikke noen tvil om at det er utrolig vakkert ved Haviksanden! Og det er et ganske stort turområde, til en strand å være. Jeg fant også litt rustne etterlatenskaper på denne turen, en ganske stor vinsj. For meg et fotomotiv i seg selv! Jeg må nesten få lov til å skrive det en gang til, men det var utrolig vakkert her i Haviksanden! Bildene taler egentlig for seg selv! Når jeg var tilbake i bobilen tenkte jeg å se litt film. Jeg satt derfor i gang mer Varg Veum, denne gangen Varg Veum: I mørket er alle ulver grå (2011) og neste film ble Varg Veum: De døde har det godt (2012). Men litt ut i den første filmen valgte jeg å gå ut for å ta litt bilder av solnedgangen. Jeg gikk ut en halvtime før sola skulle gå ned under horisonten klokka 22.12, og det viste seg å være litt tidlig. For det var litt kjølig, så jeg måtte gå for å holde varmen. Jeg tok ganske mye bilder, og håpte at det kanskje ville bli enda mer fargerikt og spektakulært etter at sola gikk ned under horisonten, noe det ofte blir, men der må jeg si at jeg ble skuffa. Men solnedgangen hadde allerede vært fin som den var! Ikke noen tvil om det!

   

Uønsket

Etter det var det bare å komme seg inn i varmen i bobilen og se ferdig de filmene jeg hadde planlagt å se! Når jeg la meg klokka 01.05 på natta var det 90% igjen på batteriet. Dagen etter på tirsdag var batteriet på 84% når jeg våknet. Våknet er vel ikke helt korrekt uttrykk å bruke. Jeg ble derimot vekket av noen stod og banket på bodelsdøra i bobilen! Første gangen tenkte jeg at vedkommende ville bare gå videre og la meg være i fred slik at jeg kunne sove videre. Men den gang ei, vedkommende banka på en gang til. Da måtte jeg bare prøve å si “Et øyeblikk” slik at jeg kunne få kommet meg ut av senga og få på meg noen klær. Det var for meg helt uaktuelt å åpne bodelsdøra, så jeg åpnet vinduet på kjøkkenet. Da viste det seg at jeg hadde blitt vekket av en “selvutnevnt vakt”, en sivilist, klokka 08.30 om morran. Det var fortsatt ganske tidlig når jeg la meg når jeg gjorde.

Han åpner med å si at “det var kanskje litt vanskelig å se de små skiltene der borte” og pekte bort til toalettbygget på den andre delen av parkeringsplassen ved Haviksanden. Der står det et skilt med “Camping forbudt”. Han sa også “Jeg regnet ikke med at det ville være noen her, men det var det jo”. Jeg husker ikke ordrett alt hva som ble sagt, men jeg prøvde å forklare forskjellen på “camping” og “parkering”. Ihvertfall slik jeg har forstått det. (Bare til info, jeg har vært i kontakt med Lista fyr i etterkant, der ha de også hatt et slikt “camping forbudt” skilt, men det har aldri vært noe problem å overnatte i bobilen der. Og det skal det heller ikke være, ifølge de hos Lista fyr, så lenge man ikke bruker plassen som en campingplass. Det vil si å dra ut bord, stoler, grill, markise og slike ting. Lovverket skiller ikke på personbiler, varebiler og bobiler, et kjøretøy er et kjøretøy. Vedkommende nevnte også samtidig at en campingvogn er som en tilhenger å regne, så de har ingen problemer med campingvogner heller.)

Men denne “selvutnevnte vakta” var ikke helt der. Men han roet seg heldigvis litt ned når jeg etter beste evne prøvde å forklare. Jeg fortalte også at jeg hadde sett denne plassen i Bobilguiden, og lurte på om han hadde sett den? Det hadde han ikke, han hadde bare hørt om den. Så da bladde jeg opp til Haviksanden i Bobilguiden og viste det til vedkommende. Da kan man si at han ble rimelig irritert igjen og mente at forfatteren av denne guiden måtte få Haviksanden ut av denne boka fort som fy. Han mente at det måtte “kraftigere lut til”, altså andre typer skilter for å få bukt med at man overnattet i bobiler på denne plassen. Det kommenterte ikke jeg, men jeg prøvde å forklare litt hvordan jeg selv gjør når jeg er ute på tur med bobilen. Slike plasser og populære plasser generelt sett holder jeg meg langt unna i sesongen. Men nå var vi mot slutten av mai, fra mandag til tirsdag og det var ikke en eneste annen bil på parkeringsplassen når jeg gikk og la meg.

Når jeg ble vekt tirsdag morgen var det bare en bil i tillegg til min bobil, og det var bilen til denne “selvoppnevnte vakta”. Jeg nevnte også at hvis jeg hadde kommet til en slik plass og det allerede var “overfylt” med biler og bobiler, hadde jeg bare snudd og kjørt ut igjen. Slike plasser prøver jeg med ander ord å bare bruke utenfor sesongen når det allikevel ikke er noe særlig med trafikk der. Da fikk jeg følgende spørsmål: “Hvorfor bruker du ikke bobilparkeringen i Farsund? Det er jo så fint der. Er det fordi du har brukt opp alle pengene dine på bobilen og må derfor stå gratis?” Det får man ofte slengt i trynet i en slik diskusjon. Men det er nok ikke så svart/hvitt som så. Det er tross alt ikke alle som ønsker eller liker å stå sammen med “alle andre” på en bobilparkering eller en campingplass.

Hva er egentlig problemet med at man f.eks kommer på dagtid/ettermiddagen den ene dagen, benytter turområdet som er i nærheten, overnatter til dagen etter og så kjører videre? Man fortrenger jo ikke andre besøkende til området på den måten? Denne “praten” foregikk en stund, men plutselig snur han seg bort og ønsker meg “god camping videre”. For min del var det ikke noe vits å prøve å få seg noe mer søvn, jeg hadde blitt bråvekt, fått kjeft og var bittelitt irritert. Det er første gang jeg har blitt vekt og noen har prøvd å jage meg vekk med bobilen. Man kan trygt si at man følte seg lite velkommen. Noen ville kanskje bare gitt faen og gjort det man hadde tenkt til å gjøre uavhengig av dette besøket.  Selv om jeg juridisk mener at jeg ikke har gjort noe galt, så er det ikke noen tvil om at det var tydelig at man var uønsket. Så jeg gjør derfor bobilen klar for å kjøre videre så fort som mulig. Litt over klokka 9 kjører jeg derfor videre. Jeg stopper også opp for å ta noen bilder med mobilen av camping forbudt-skiltet og en helt tom parkeringsplass. Vedkommende hadde forøvrig åpnet samtalen med å si at han hadde tatt bilder av bobilen min. Selv om jeg så det som ekstremt lite sannsynlig at jeg kom til å høre noe som helst, så synes jeg det var litt uhyggelig.

Jeg hadde ikke fått dusja eller spist frokost for den saks skyld, så jeg kjører bare bort til Lista fyr for å stå der en liten stund. Deilig å få tatt en dusj og spist litt frokost på et sted man vet at man er ønsket ihvertfall. Etterpå tar jeg turen innom Lista flyplass igjen, for jeg hadde fått opp i en app at det skulle være en tømmestasjon og tømmemuligheter der. Men det var det overhodet ikke mulig å finne. Jeg fant et sted det skulle være en bobilparkering der, men noen tømmestasjon var det ikke mulig å finne. Tenkte kanskje det kunne være kjekt å vite til en neste gang. Men da er det bare å stryke Lista flyplass og bruke Borghaug havn isteden.

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

Tur til Würzburg Riese FuMO 214 radaren på Lista flyplass med bobilen (22.11.20)
Tur til Lista fyr med bobilen (22.11.20)
To netter på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (19.11.20)
En liten tur til Lindesnes fyr med bobilen (19.11.20)
To netter på Skjernøya utenfor Mandal med bobilen (16.11.20)
Tur med bobilen til Sørlandet – første natt ved Steinbrygga i Borre (15.11.20)

                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/11/23/en-natt-ved-haviksanden-med-bobilen/

2 kommentarer

    • Leo Goa Pedersen PEDERSEN24 november, 2020 kl 00:16

    Skulle bare fått navnet på personen,og spurt om han var eier av plassen,Det er tømming på Borghaug havn
    Har vært der mange ganger,ha en forsatt en fin tur,mange fine fricamp plasser i Rogaland.eks. Madland havn,

    • Tor31 mai, 2024 kl 19:23

    Det er vel ikke helt bra at bobilene tar flere plasset og setter ut bord og stoler på morgenen slik at ikke bade gjester får parkere. Å det er vanlig rundt her at bobilene ikke tar hensyn til innkjørings skilt på private veier.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.