Rindö redutt i Stockholm

Jeg hadde gjort litt research på om det fantes noen festninger eller fort i Stockholmsområdet før jeg dro nedover. Selv om det ikke er markert like mange militærhistoriske anlegg på google maps i Sverige som i Norge og Sverige, finner man noen. Men det virker som nyere anlegg ikke er markert på google maps. I Norge opplever man jo til og med at anlegg det fortsatt er aktivitet på er markert på google maps. Etter en god natts søvn og ikke minst en frokost på hotellet i Stockholm, hadde jeg bestemt meg for å ta en tur med bilen på en festningstur langfredag i påska. Det var nemlig meldt litt ustabilt vær, og da tenkte jeg at det var like godt å ta denne turen. Når jeg hadde lagt inn de forskjellige stedene jeg kunne tenke meg å besøke på google maps, ble jeg sendt «rundt» for på grunn av noen ferger i skjærgården i Stockholm.

Men det gjorde derimot ikke gps’en min når jeg la inn gps-koordinatene til den festningen jeg skulle til først. Jeg endte derfor opp  på fergekaia over til Rindö. I motsetning til hjemme i Norge er disse fergene en del av vegnettet og koster ingenting å benytte. Så det er bare å stille seg i kø og vente på å komme seg ombord i ferga. Fordelen med at jeg ikke kjørte rundt, var at jeg egentlig hadde skrinlagt hele Rindö, nettopp på grunn av fergene. Jeg tenkte ikke på at de faktisk er gratis og at de faktisk går ganske ofte. Og det var ikke lenge etter at jeg kjørte av ferga på Rindö før jeg møtte skiltet til Rindö redutt. Da fikk jeg med dette som en bonus. Det gjelder faktisk en festning på den andre siden av Rindö også, men det kommer jeg tilbake til senere.

Her er litt mer om Rindö redutt på svensk fra wikipedia:

Rindö redutt är en redutt (från ital. ridotta, tillflyktsort) i Stockholms skärgård. Den är belägen på Rindös västra udde och byggdes för att komplettera Vaxholms kastell i försvaret av inloppet till Stockholm via Kodjupet och Norra Vaxholmsfjärden i norr. Den kunde genom sin höga placering på udden behärska sektorn i norr och nordost och skydda kastellet med kanoneld. Till Rindö redutt hörde även 12:e batteriet från 1870-talet. Sedan 1935 är Rindö redutt klassad som byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Byggnad

Fästningen ritades av fortifikationsingenjören Johan af Kleen och uppfördes under åren 1858-1863. Redutten domineras av donjonen (logement inrättat för strid), vars huvudfasad riktades mot nordväst. Byggnadens fasad mot innergården är uppförd av tegel medan gavlarna och fasaden mot havet består av granit. I sydväst tillsluts borggården av en spärrmur medan resterande sidor omges av vallar och en djup grav. Utan för dessa återfinns en fältvall med svårforcerade sprängstenar som ibland placerats på högkant för att skydd vid en invasion. De fick samma funktion som första världskrigets draktänder.

Reduttens två kaponjärer medgav eld längs hela försvarslinjen. Dessa två tidstypiska utskjutande försvarsverk var de första i sitt slag som byggdes i Sverige. Kaponjären på huvudfasaden betäcker densamma, medan den andra nere i graven i söder betäcker den sydöstra graven.

Efter proven som 1872 på Vaxholms kastells murar, då pansarbåten HMS Hildur med sina moderna kanoner sköt igenom desamma, försågs anläggningen med nytt batteri beläget framför själva redutten (se 12:e batteriet). Batteriet var genom sin delvisa nedsprängning i berget och med sina fyra 15,2 cm kanoner m/98B under pansarkupoler det första i sitt slag som byggdes i landet. Man hade då redan påbörjat byggandet av det modernare fortet Oskar-Fredriksborg vid det muddrade Oxdjupet på östra delen av ön.

Avveckling

Genom försvarsbeslutet 1925, som syftade till nedrustning, utgick Vaxholms inre försvarslinje ur krigsorganisationen. Härmed förlorade befästningarna på Rindö sin funktion. Rindö redutt var bestyckad och hade manskap förlagd inom sina murar fram till 1940-talet. Under efterkrigstiden tjänade redutten som militärt förråd. 12:e batteriet avvecklades 1933 och tre av batteriets fyra pjäser flyttades till 15,2 cm-batteriet på Landsort där de tjänstgjorde från 1938 till slutet av 1960-talet.

Det var veldig stille og rolig på Rindö redutt når jeg var der. Det stod parkert et par biler på området når jeg kom, det virket som de holdt på med et eller annet inne i den røde tregygningen på området. I tillegg kom det en bil til etter at jeg kom dit. Men ellers var det veldig stille og rolig og det var ikke noe problem å gå rundt i fred og ro. I tillegg til å gå inn over brua over vollgrava for å ta en del bilder der. Måtte jeg selvfølgelig også på utsiden og opp på baksiden, nærmere bestemt på forsiden av Rindö redutt for å ta en del bilder. Og det var litt av en utsikt man hadde ut over Stockholms skjærgård man hadde fra dette stedet!

Det var dessverre ikke mulig å komme inn noe sted på Rindö redutt når jeg var der. Det er sikkert mulighet for omvisninger litt nærmere sommersesongen vil jeg tro. Selv om jeg må innrømme at jeg er aller mest glad i festningsanlegg fra andre verdenskrig, er det også utrolig fascinerende å se disse gamle festningsverkene! Rindö redutt ble bygget mellom 1858 og 1863 og er dermed over 150 år gammel! Noen kanoner var det dessverre ikke å ta bilder av her. Mesteparten av kanonene ble flyttet til Landsort fort allerede før andre verdenskrig. Legg forøvrig merke til stablingen av sprengt sten rundt Rindö redutt. Hvis noen skulle klare å komme såpass nære, så var det nok ikke gjort i en håndvending å passere disse hindringene. Og innen den tid hadde de nok blitt skutt på flere ganger.

                                                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/04/02/rindo-redutt-i-stockholm/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.