Tanums Sommarland

Jeg har med ujevne mellomrom sett bilder av det forlatte og forfalne Tanums Sommarland som ligger rett syd for Strømstad. Jeg er ikke sikker på om jeg har vært der selv som barn, foreldrene mine er ikke helt sikre heller om jeg var med på den aktuelle turen. Jeg har uansett flere gode minner fra slike parker. Deriblant Fårup Sommerland i Danmark. Der mener jeg å huske at jeg har vært flere ganger. Slike sommerland var veldig populært på 80-tallet og det poppet opp flere slike i Sverige. Akkurat når Tanums Sommarland lukket dørene for siste gang vet jeg ikke, men det kan se ut som det har stått forlatt i velding mange år. Jeg leste at en som hadde besøkt parken etter at den ble nedlagt hadde funnet aviser fra 2001 i det gamle gatekjøkkenet.

Jeg har googlet en del for å prøve å finne ut hvor lenge Tanums Sommarland var åpent, men uten hell. Etter at parken var historie har det vært flere forskjellige planer for området uten at det ble noe av dem. Men nå kan det se ut som det kan bli hotell, spa, golf, lekeland, aktiviteter og boliger på det som heter Vrångsholmen. Så får vi se om det blir noe ut av disse planene. Når jeg var der i dag har det vært en del skogsaktivitet der, om det er ryddig i forkant av denne utbyggingen, eller om det bare er for å få ut tømmeret er jeg ikke sikker på, men etter stablene med tømmer, virket det som veldig slurvete jobb. Vanligvis ser man tømmeret ligge stablet helt ren for kvist og grener, men her var det bare kaos egentlig.

Det blir spennende å se om området får et nytt liv, det er ihvertfall bare kjipt å se det forfalle på denne måten. Jeg synes jo det er litt gøy å ta bilder av dette, men det begynner å bli forferdelig igjengrodd nå. Andre og tydeligvis en del nyere bilder, så er det på langt når så igjengrodd som det er nå! Det jeg synes er litt merkelig, er at den gang eiere av Tanums Sommarland bare kunne forlate alt sammen og bare la det stå og forfalle? Det er jo ikke noen tvil om at dette er forsøpling av naturen!

Jeg tok ikke sjansen på å gå opp i noen av klatrestativene, da de er i en så forferdelig dårlig forfatning. Men den store vannrusjebanen var det ikke noe problem å komme seg opp i! Selve konstruksjonen er i stål mens trinnene er i tre. Men dette var åpenbart bygget mye mer solid enn klatrestativene!

                                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/09/12/tanums-sommarland/

3 kommentarer

 1. Jeg var mange ganger på Tanum sommerland. Min far bodde 12 år i Tanumshede. Jeg og min bror var der hver sommer. Vemodig å se bildene . Da vi var der var det kø på attraksjonene, og stedet sydet av liv.

  • Stine18 mai, 2016 kl 18:17

  Det jeg vet er at han bonden som eide dette (den tiden han levde var dette et papulært sted) men når han døde var det en nordmann og en svenske som skulle holde dette oppe.. men det gikk dårlig fordi de ikke hadde penger til å vedlike holde ting, desverre.
  Jeg lekte mye her som liten. Gode minner.

  • Anne10 mai, 2024 kl 10:24

  Tanum sommarland opphørte 2004.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.