Mattias Ekström DTM-mester 2007

Foran sesongens DTM-finale på Hockenheim var det 3 sjåfører som hadde en sjanse til å sikre seg DTM-tittelen for 2007. Mattias Ekström ledet med 2 poeng til Bruno Spengler (Mercedes) og 4 poeng til Martin Tomczyk (Audi). Bruno Spengler rykket opp til 2. plass etter sist løp i Barcelona hvor det utspant seg det reneste mayhem hva usportslig kjøring og kræsjing angår. Mer om det her!

Etter at Tom Kristensen kræsjet ut i årets første løp på Hockenheim var han ute av DTM-mesterskapet i flere løp og har kjørt inn til ganske middelmådige resultater. Men det er kanskje ikke så rart når man kræsjer ut i en så stor smell og blir ute av mesterskapet i flere løp med hjernerystelse. Tom Kristensen var heldigvis tilbake til å kjøre årets 24 timers Le Mans, men det er en annen sak. Denne helgen var han tilbake for fullt der han kræsjet ut i sesongåpningen. Tom Kristensen sikret seg ikke mindre enn pole position. De neste startposisjonene gikk til Timo Scheider, Mattias Ekström, Jamie Green, Martin Tomczyk og Bruno Spengler. Mellom disse 6 førerne skilte det ikke mer enn 0,411 sekunder. Mer om kvalifiseringen på dtm.de!

Dermed var det klart for en utrolig spennende sesongfinale i DTM på Hockenheim. Både Mattias Ekström og Martin Tomczyk startet foran tittelutfordrer Bruno Spengler (Mercedes). Audi-førerne fikk en god start og det tok ikke lang tid før Mattias Ekström var foran Tom Kristensen. Martin Tomczyk hadde også en utrolig god start, men i sammenheng med en litt kaotisk sving med flere sjåfører som var ute i perforien, var Audi-fører Timo Scheider uheldig med å ha kontakt med Martin Tomczyk. Dette resulterte i at Martin Tomczyk måtte kjøre inn til pit lane for å få fixet noen småproblemer med karosseriet på sin Audi A4 DTM. Dette sendte Martin Tomczyk til helt bakerst i feltet, men heldigvis ikke en hel runde bak som man normalt sett ville blitt under normal racing. Dette takket være gulflagg og safety car fordi Gary Paffett (Mercedes) hadde måttet bryte løpet allerede på den første runden.

Tiden bak safety car ga førerne mulighet til å roe ned litt og forberede seg på en ny start, dog rullende denne gangen. Mattias Ekström håndterte dette perfekt og dro litt i det øvrige feltet. Martin Tomczyk derimot hadde den ekstremt vanskelige jobben å klatre oppover i feltet etter å ha havnet helt bakerst. Underveis i løpet var det mye kjemping om posisjoner og etterhvert som de forskjellige førerne foretok sine pit stops kjempet de på ulike steder i feltet. Derfor er det egentlig litt vanskelig for publikum, også for tv-seerne å se hvordan de forskjellige ligger ann i forhold til hverandre. TV-seerne har heldigvis litt hjelp i grafikken som hele tiden ligger til venstre på skjermen som både viser posisjoner og hvor mange pit stops de forskjellige førerne har foretatt. Det er dog ikke så lett å se hvor mye som skiller de som ikke har foretatt pit stops, og de som har foretatt ett eller to pit stops.

Men dette er en del av den strategien de forskjellige teamene legger opp til, av hensyn til fri bane, slippe å ligge bak konkurrenter som hindrer dem i å komme forbi og ikke minst av hensyn til dekkslitasje. Bruno Spengler kjempet og kjempet for å kunne ta igjen Mattias Ekström, og dermed ha en sjanse til å sikre seg årets DTM-mesterskap, men det var jaggu ikke lett med utrolig erfarne og 2004 DTM-mester Mattias Ekström flere posisjoner foran. De siste 8-10 rundene lå de henholdvis på 3. og 4. plass i dette løpet, med Jamie Green (Mercedes) og Timo Scheider (Audi) i front. For at Bruno Spengler skulle kunne sikre seg årets DTM-mesterskap måtte han sikre seg 2 poeng mer enn Mattias Ekström. Da ville de ha like mange poeng, men Bruno Spengler ville tatt tittelen fordi han har flere 2. plasser i årets DTM-mesterskap enn det Mattias Ekström har. De begge hadde en seier.

For å kunne realisere dette, måtte ikke Bruno Spengler bare forbi Mattias Ekström, som lå 2 sekunder foran når det gjenstod 4 runder, men også forbi Timo Scheider som lå ytterligere 3 sekunder foran Mattias Ekström. Det så derfor ut som slaget for DTM-tittelen var avgjort. Men så lenge det er håp i hengende snøre, så er det håp. Jeg for min del er utrolig glad for at Mattias Ekström ikke gjorde en eneste feil og kjørte inn til en utrolig fin 3. plass i DTM-finalen på Hockenheim. Bruno Spengler ble nr 4 og klarte derfor ikke å ta tittelen i år. Bruno Spengler ble forøvrig også nr 2 i fjor.

Mattias Ekström klarte derfor å sikre seg sin 2. DTM-tittel i karrieren, den forrige var i 2004! Mattias Ekström vant til slutt med 50 poeng. Bruno Spengler havnet på 2. plass med 47 poeng. Martin Tomczyk som til slutt endte på 9. plass i DTM-finalen på Hockenheim endte på 3. plass i DTM-mesterskapet med sine 40 poeng. Martin Tomczyk ble forøvrig nr 4 i fjor. Mattias Ekström på sin side hadde en utrolig uheldig sesong i fjor og endte på 8. plass med sine 21 poeng. Men det er nok glemt nå, etter å kunne klatre opp til den øverste plassen på mesterskapspodiet og motta DTM-trofeet i glass som ikke veier mindre enn 15 kilo! I teammesterskapet sikret også Audi seieren med Audi Sport Team Abt Sportsline med sine 90 poeng. Mer om dette på dtm.de!

Jeg vil med dette gratulere både Mattias Ekström og Audi med DTM-tittelen i år og ser samtidig frem til neste års sesong som starter på Hockenheim i april! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.